MODEL WORDEN!


Model worden is een droom voor veel meiden en jongens. Veel mensen kijken vooral naar de glamour kant van model worden, maar er komt best veel bij kijken. Modellenbureau’s krijgen dagelijks aanmeldingen en een groot deel van deze adspirant modellen zijn nog lang niet klaar om model te worden. Als fotograaf werk ik voor meerdere modellen bureau's om portfolio foto's te maken. Aan de andere kant van de camera heb je snel door of je te maken hebt met een model, een adspirant model of een persoon die in de toekomst wel of geen model zou kunnen worden. Buiten dat dit los staat van andere model disciplines als catwalk lopen of specifieke richtingen waar je je als model in kan specialiseren, is er een vorm van elegantie en esthetiek nodig en een flinke dosis acteer talent. Je moet controle hebben over je mimiek en expressie. Met alleen mooie looks kom je er niet! Die looks zijn wel mooi meegenomen natuurlijk, maar als je vervolgens geen mooie poses of sterke expressie kan neerzetten ben je snel klaar. In deze blog geef ik een aantal tips vanuit mijn positie achter de camera. Deze gaan dus vooral over het onderdeel photoshoots.


In deze blog:


  • Soorten Modellen
  • Wat zijn de ideale maten voor een model?
  • Oefenen met poseren
  • Oefenen met lopen
  • Expressie op commando
  • Variatie als model met poses en expressie
  • Make Up, visagie, Muah, wat komt daar bij kijken?
  • Portfolio opbouwen, het liefst heel gericht
  • TFP, wanneer wel en wanneer geen tfp doen?
  • Polaroids maken voor castings en audities
  • Netwerken als model
  • Social Media inzetten als model
  • Fucking Perfect, de modellenwereld is hard
  • Minderjarige modellen, ga nooit alleen naar een shoot
  • Aanmelden modellen bureau's
  • Contracten modellenbureau's


Tekst gaat verder onder de foto's.

Foto's op deze pagina zijn door mij gemaakt. Modellen: @Mariana @Maruschka @Nissrine, Visagie: @Esmiralda @Viqte @Christina

Fashion model worden
Model Maruschka Sahiboe

Soorten modellen

De meeste mensen denken bij het horen van het woord model eerst aan catwalks en daarna aan photoshoots. Dat zijn ook wel de meest voorkomende soorten modellenwerk. Toch zijn er nog veel meer soorten modellen. Hand modellen, commerciële modellen, beauty modellen, editorial model, artistiek model, figurant modellen.


Wat voor soort model ben jij?

Het is belangrijk om hier een keuze in te maken. Waarom? Dan heb je maar 1 of 2 ‘soorten model’ waar je echt goed in moet worden en netwerk opbouwen. Wat past het beste bij je? Waar gaat je hart harder van kloppen? Dat laatste is heel belangrijk, want er zijn ‘teveel’ mensen die zichzelf model noemen of model willen worden en je moet echt bovengemiddeld goed zijn om kans te maken op leuke model opdrachten. Wil je meer werk als fashion model, zorg dan dat je portfolio fashion uitstraalt.


Ideale MATEN voor een model

De meeste bureaus hanteren voor vrouwelijke fashion modellen een minimale lengte van 1.73. De perfecte maten voor een model zijn 80, 60, 90 (borst, middel, heup). Voor een mannelijk fashion model 1.84 tot 1.92. Voldoe je niet aan deze maten dan is 'fashion' model worden niet gemakkelijk. Je kan het dan wel proberen als bijvoorbeeld commercieel model. Gelukkig laten sommige bureaus en merken deze maten steeds vaker los en wordt er ook gewerkt met andere maten.


Oefenen met poseren

Bij het selecteren van een model wordt er gekeken naar het portfolio. Een opdrachtgever of fotograaf kan daar zien of het model goed kan poseren en of de stijl van de poses overeenkomt met wat ze zoeken. Daarom is het belangrijk om een keuze te maken in wat voor soort model je bent en dit ook uit te stralen in je portfolio. Bekijk portfolio’s van andere modellen in deze stijl, en kijk goed naar variatie in poses. Er zijn ook ene hoop accounts op Instagram en Youtube met tips en voorbeelden. Ga dit oefenen. Koop een statief waar je een camera of je telefoon op kan zetten en ga die poses nadoen. Kijk daarna heel kritisch of het goed genoeg is en let op details. Kan je zelf niet goed inschatten of dat het goed is, vraag jezelf dan af of je geschikt bent als model! Je moet daar aanleg en visie voor hebben!


Oefenen met lopen

Net als bij poseren is het belangrijk dat je goed kan lopen. Er zijn veel uitlegvideo's te vinden op YouTube en ook trainingen waar je kan leren catwalk lopen. Kijk je vaak naar dit soort video’s en shows? Krijg je daar energie van? Want ook hier moet je je  afvragen, als je hier niet echt interesse in hebt  en als dit niet van nature al lekker gaat of dat je hier geschikt voor bent!


Expressie

Je ogen vertellen een verhaal, of ondersteunen een verhaal. Naast je ogen ook je lichaamstaal. 95% van communicatie is ‘non verbaal’, ofwel zonder spraak. Mensen zien en voelen wat je uitstraalt of hoe je je voelt. Bij de meeste fotoshoots is naast variatie in poses ook variatie en echtheid van expressie belangrijk. Kijk eens kritisch naar je portfolio of er foto’s met een sterke en opvallende expressie bij zitten. Of nog beter tel eens hoeveel verschillende blikken / expressies je hebt.


Variatie in pose en expressie

Misschien denk je nu, wat klinkt dit negatief? Dat is zeker niet de bedoeling! In mijn werk als fashion en portret / portfolio fotograaf wordt ik alleen overspoeld door mensen die nog lang niet klaar zijn voor modellenwerk en dat zelf niet door hebben. Ik (en andere mensen die een model zoeken) kijken naar variatie in poses, expressie en de stijl, of die past bij de opdracht. Ik kom echt zoveel portfolio’s tegen waar modellen eigenlijk maar 1 of 2 expressies hebben, of waar niet echt een bepaalde stijl in poses aanwezig is die ik zoek. Er zijn veel video’s en trainingen online te vinden. Ga oefenen, oefenen, oefenen, voor de spiegel en neem het zelf op. Wees kritisch, want het modellenwereldje is waarschijnlijk nog kritischer!


Make-up

Een model dat eigen make-up kan doen wordt sneller geboekt! Zorg ervoor dat je dit zelf op een goed basisniveau kan verzorgen. Bij grote shows en shoots zijn er vaak make-up artiesten (muah’s) aanwezig, maar soms ook niet. Houd er rekening mee dat je bij shoots met flits geen SPF (zonprotectie) producten gebruikt. Daar zitten titaniumdeeltjes in en die reflecteren op de flitser. Dan krijg je flashback, dat zijn lelijke vlekken. Gebruik ook liever geen poeder maar vloeibare producten en zorg ervoor dat huidstructuur zichtbaar blijft. 


Modellen portfolio opbouwen

Heb je nog geen portfolio? Zoek dan samenwerkingen met fotografen, makeup artiesten, stylisten etc. Vorm een team met mensen van hetzelfde niveau om samen te werken en zo voor elkaar portfolio op te bouwen. Maak vooraf een plan, wat voor ingrediënten

heeft je portfolio nodig? Kijk bij andere modellen on modellen bureau's om te onderzoeken wat er in jouw richting voor portfolio's zijn. Maak moodboards en ga aan de slag. Heb je nog geen portfolio en stuur je vaak een link naar je Insta feed door? Zorg er dan voor dat je Insta feed ingericht is als modelportfolio. Bij serieuze opdrachten heb je een professioneel portfolio of 'book' nodig.


TFP

TFP staat voor Time For Portfolio (boomers noemen het nog Time for Print). Een team investeert tijd voor tijd om zo voor iedereen portfoliomateriaal te maken. Als het goed is gebeurd dit op gelijkwaardige basis. Eventuele kosten als huur van een locatie of retoucher deel je samen, en als iemand echt veel verder moet rijden dan de andere is een reiskostenvergoeding heel reëel. Op Facebook zijn veel TFP groepen waar je een oproep kan doen. Je kan ook op Instagram kijken naar geschikte samenwerkingen, maar houd rekening met het volgende; Zoek een gelijkwaardig team qua niveau. Mijn ervaring is dat mensen soms denken dat TFP 'gratis' foto's of 'gratis' modellen betekend. Een teamlid dat ‘verder’ is zal waarschijnlijk geen TFP doen maar het zien als een opdracht. Alle teamleden moeten iets aan de samenwerking hebben. Verder wordt er vaak afgesproken dat de foto's niet commercieel gebruikt mogen worden.


Polaroids

Polaroids worden ook vaak pola’s of digitals genoemd. Het zijn foto’s waar het model op staat zoals het model er ook echt uitziet. Portfolio en creatieve foto’s zijn vaak bewerkt. Een opdrachtgever wil graag zien wat voor vlees hij of zij in de kuip heeft. Het gaat om een close up van voor, van de zijkant, een medium shot, een lachende foto en een full body shot. Vrouwen zonder (of minimale) make up en met strakke broek en top, of in ondergoed. Zorg voor een rustige achtergrond, bijvoorbeeld een witte of lichte muur. Mannen met een strakke broek en shirt, en vaak ook met een bloot bovenlijf. Minimale bewerking om licht of contrast te verbeteren, maar geen filters of bewerking verder. De kans is groot dat je weer naar huis gestuurd wordt als je Pola's niet overeen komen met de werkelijkheid.

Wil je model worden? Dan moet je Netwerken

Net als oefenen, oefenen, oefenen, geldt ook: ga netwerken, samenwerken, leer mensen kennen uit het wereldje waar jij in wil werken. Trek er op uit! Digitaal is het meest eenvoudig, maar er zijn ook netwerkborrels bij studio’s, modellenbureaus, designers, beurzen etc. Zoek je doelgroep op en laat van je horen, nog beter laat je zien. Doe mee aan castings en reageer op opdrachten. Maak een sterk portfolio en deel dit met bureau’s en andere partijen die modellen zoeken. Maak aantrekkelijke moodboards en plaats ook zelf oproepen. Werk samen met fotografen, visagisten, stylisten, reclame bureau's, winkels, merken etc.


Social media

Instagram, TikTok en Youtube zijn belangrijke platforms om je te profileren. Voor de meeste modellen is het belangrijk om prive en model uit elkaar te houden. Potentiele opdrachtgevers haken af als ze door vriendinnen en privefoto’s moeten zoeken naar model foto’s. Leuk als je als amateurmodel wilt staan voor de plaatselijke fotoclub. Wil je echt aan de bak, zorg minstens voor social media profielen die een zorgvuldige selectie model foto’s bevatten. Je kan altijd nog in je stories leuke dingen delen, maar probeer daar ook een stijl op te bouwen. Als je eenmaal een gevestigd model bent kan je social juist weer gaan gebruiken om meer persoonlijk en BTS materiaal te laten zien. 


Pas op met filters en facetuneapps! Ik herhaal het nog een keer omdat ik het al een paar keer heb meegemaakt: als je de waarheid verdraaid heeft een opdrachtgever geen goed beeld van je en is de kans groot dat ze je weer naar huis sturen omdat jij niet de persoon op de foto bent.


Fucking Perfect!

Je portfolio foto’s moeten perfect zijn! Plaats liever 10 goede foto’s met variatie dan tientallen medium foto’s. Ga alleen voor het beste en nogmaals: creëer je eigen stijl! Lukt het niet om op TFP basis goed materiaal te maken, investeer dan in een goed portfolio. Huur een fotograaf en muah in!


MINDERJARIGE MODELLEN

Ik kan hier maar 1 ding over zeggen, neem altijd een van je ouders mee, altijd! Of je moet een goede relatie met je bureau hebben en er gaat iemand van je bureau mee, waar je ouders ook oke mee zijn. Ik zag pas op een shoot event een meisje van 16 rondlopen zonder begeleiding. Ook bizar van haar agency dat ze haar daar gewoon alleen rond laten lopen en iedereen foto's kon maken.


Aanmelden modellenbureaus

Zoek modellenbureaus die passen bij de richting die je in wil en meld je aan. Wordt je afgewezen vraag om feedback, die is vaak leerzaam. Betaal niet voor een inschrijving. Er zijn veel ‘nep’ modellenbureaus die modellen hoop geven en vervolgens inschrijfgeld vragen. Dat is niet hoe het werkt! Echte modellen bureau’s doen dat niet. Echte modellen bureau’s adviseren je soms wel om te investeren in een portfolio en hebben afspraken met fotografen waar je tegen gereduceerd tarief goede foto’s kan laten maken. Kijk ook altijd goed naar de portfolio’s en social media, of het soort foto’s klopt bij wat je zoekt. Wil je fashion en zie je veel sexy foto’s, dan is het waarschijnlijk niet het juiste bureau voor je. Stuur zeker ook nooit naakte of aanstootgevende foto’s als ze daarom vragen. Kijk ook of het aantal volgers een beetje reëel is en wie de volgers zijn! Kijk ook of er op de website of social media ook BTS of cases staan van opdrachten die ze hebben gedaan. Google op hun naam om te kijken of er goede of slechte ervaringen zijn. Twijfel je? Je mag mij altijd een DM op Insta sturen, ik ken veel bureau's en kan vaak wel inschatten of het een echt bureau is of een 'verdien model' waar je vooral inschrijfgeld moet betalen.


Contracten modellenbureaus

Er zijn verschillende soorten contracten en samenwerkingen mogelijk met modellenbureaus. Sommige vragen exclusiviteit. Ik zou daar nooit bij aanvang van de samenwerking mee beginnen. Kijk vooral goed wat er voor voordelen voor jou zijn. Ga eerst een tijd met ze samen werken, en nog liever, probeer met verschillende bureau’s samen te werken om zo te kijken wie het beste bij je past.


Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad, deel deze pagina gerust met andere beginnende modellen en volg mij op Instagram. Ik zal meer van dit soort blogs gaan posten.